OE Turizem, javni zavod, Zavod Znanje Postojna
6230 Postojna
Projekt Zelene nabavne verige povezuje lokalne pridelovalce hrane z restavracijami in hoteli ter na krožnike prinaša kakovostne, lokalne, okusne in okolju prijazne sestavine. Z omogočanjem preproste in organizirane nabave lokalno ali regionalno pridelanih živil po ugodnih cenah doprinaša k bogastvu kulinarične ponudbe v mestu, s skrajševanjem oskrbovalnih verig spodbuja trajnostni razvoj, hkrati pa prispeva k rasti lokalnega gospodarstva.
Povečujemo delež lokalno pridelane hrane v vzgojno-izobraževalnih institucijah
V Občini Postojna se zavedamo pomena lokalno pridelane hrane pri pripravi obrokov, bodisi v javnih zavodih (šole, vrtci, domovi za ostarele …) bodisi v gostinskih lokalih in hotelih.
Lokalne kmetije ponujajo svoje pridelke in izdelke na domačem pragu in na tržnicah, redkejši pa so tisti, ki vzpostavijo trgovske poti z javnimi zavodi zato smo si zadali nalogo, da povečamo delež lokalno pridelane hrane v obrokih, ki jih mladini nudijo vzgojno-izobraževalne institucije v njenem območju in šole ter vrtce povezala z lokalnimi pridelovalci.
Zelena prehranska veriga sloni na kratkih preskrbovalnih verigah, preprečuje izgube hrane in zmanjšuje količino odpadne hrane. Uporablja embalažo, ki je v največji možni meri del krožnega gospodarstva in je okolju prijazna. Odvečna hrana gre v dobrodelne namene in ne v odpad.
Osrednji cilj projekta Zelene nabavne verige, ki ga bomo izvajali skupaj z RRA Zeleni kras, je hotelirjem in restavracijam v naši regiji ponuditi možnost preproste, organizirane nabave lokalno – kadar to ni mogoče, pa regionalno pridelanih živil po ugodnih cenah.
Ponudnikom zajtrka so na voljo lokalna živila iz naslednjih skupin jedi, ki so primerne tudi brunche:
|
Izbor jedi se sezonsko spreminja, dopolnjuje in prilagaja letnim časom in izbiri svežih sestavin.
V okviru projekta bomo tudi organizirali Borzo lokalnih živil, na kateri si v obliki kratkih sestankov lokalni pridelovalci z gostinci, hotelirji, predstavniki osnovnih šol in vrtcev ter drugih javnih zavodov iz naše regije, izmenjajo informacije o ponudbi lokalno pridelanih živil in povpraševanja po njej.
Kratke nabavne verige oziroma uporaba lokalnih sestavin v kulinariki imajo številne pozitivne učinke: zmanjšanje pritiska na okolje, saj zaradi krajšega transporta znižujemo ogljični odtis in izpuste toplogrednih plinov, podpora slovenskih kmetov in lokalnih pridelovalcev, podpora kmetijske panoge in utrjevanje lokalne samooskrbe, prispevek k razvoju lokalnega okolja, ohranjanje genske raznolikosti, prispevek k ohranjanju podeželja in skrb za skladen regionalni razvoj ter ustvarjanje novih delovnih mest.
Uporabne povezave: